Ishrana, trening i zdravlje, bez shuplje...

Dobrodošli na BTC informativni portal o ishrani, treningu i zdravlju. više informacija na b-t-c.ba

04.12.2011.

Koliko su dobri začini?

Začini su vjerovatno jedna od najmanje obrađenih tema u popularnim medijima. Obično kada mediji izbjegavaju pričati o nečemu, za to postoji veoma dobar razlog, što me je zaintrigiralo na malo više istraživanja na datu temu. Naime, začini su se koristili u svim tradicionalnim kuhinjama puno stoljeća prije nego što smo svi postali ovoliko informisani i načitani. Međutim, ljudi su tada znali tačno šta koji začini liječe, ili spriječavaju, što iz prakse, što od predaka ili slučajnih otkrića. Danas, svaka kuhinja ima začine na policama, ali to je 1% od svih poznatih začina i 1% od mogućnosti i zdravstvenog uticaja istih. So i biber su u svakoj kuhinji osnova, ali dalje od toga, malo ko koristi na dnevnoj osnovi. Koliko su dobri začini? Ovi čudotvorni dodaci hrani imaju toliko pozitivnih zdravstvenih uticaja da je moderna nauka tek zagrebala površinu te teme i da ce im trebati stotine godina da shvate, ako ikad uspiju, sve zdravstvene efekte različitih začina. Pogledajte naprimjer cimet i sve njegove pozitivne utjecaj na zdravlje. Trenutno je naučnicima poznato oko 25 000 različitih fitohemikalija (sitnih hemijskih elemenata koji se nalaze u biljkama) koji imaju nebrojeno mnogo kvalitetnih osobina. Začini su najbogatiji izvori ovih elemenata, koji se još mogu, pored začina, naći i u voću i povrću. Jedina stvar bolja od začina... Postoji samo jedna stvar koja je bolja po količini i broju fitohemikalija, te njihovom uticaju na zdravlje, a to je kombinacija više začina. Kada koristite vise začina u kombinaciji, oni imaju SINERGIJSKO djelovanje, što znači da im se sve pozitivne strane višestruko množe u svom kvalitetnom djelovanju. Pored svih svojih pozitivnih osobina, začini čine jela ukusnijim i interesantnijim, što je odlično za dodavanje varijacija u jelima. Pogledajte samo kombinacije Jamie Olivera... Preporuka - kupite nekoliko različitih začina i malo eksperimentišite, ili jednostavno pogledajte neke recepte i Vaše tijelo će biti zahvalno. BTC Džemo

26.11.2011.

Koliko su korisni članci o vježbama?

Health i lifestyle magazini, kao i svi ostali u vezi sa fitnesom, puni su bodybuilding i fitness modela. Naravno, to je jedan od veoma dobrih motiva za kupovinu tih magazina, što mi veoma podržavamo :) Međutim, ima jedna stvar koju trebate znati u vezi sa tim poziranjem, slikama, vježbama, a to je da modeli koji poziraju kako vježbaju na određenim spravama i izvode određene vježbe, imaju jednu sitnu manu. O čemu je ustvari riječ? Modeli iz magazina... Jednu stvar trebate shvatiti, a to je da Vas kopiranje vježbi iz magazina NEĆE dovesti do rezultata sličnih onim koje ima pomenuti model. Jedan od razloga je to što su većina tih modela genetski predisponirani za takav izgled, ili inače ne bi se bavili tim poslom. Naravno, nije sve u genetici, ima nešto i u steroidima. Naime, neki modeli uzimaju manje steroida, za svoj izgled, a neki malo više, gdje se opet vraćamo na priču o genetskim predispozicijama. Ima i izuzetaka, a to su određeni sportisti, kojima je život posvećen treningu i ishrani, plus imaju genetiku za takav izgled i te aktivnosti. Prosječni čitalac nema vremena, energije, volje, niti novca da se u toj mjeri bavi sportom. Vježbe iz magazina... Druga stvar su vježbe koje izvode. Vježbe koje modeli izvode u velikoj većini slučajeva NISU vježbe koje su značajan dio njegovog treninga. Slike iz magazina su djelo fotografa, koji traži poze, vježbe, hvatove i dijelove amplitude u kojima model najbolje izgleda. Nećemo ni spominjati photoshop. Kada uzmemo to u obzir, evidentno je da te vježbe daju pogrešnu sliku o načinu izvođenja vježbi i o efektima istih. Slike iz magazina su tu da bi bile prijatne za oko i da bi nas zainteresovale da pregledamo i pročitamo. Sve navedeno nema za cilj omalovažavanja aktivnosti, ili kvalitete bilo kojeg tiskanog medija. Cilj je jedino ukazati da treba pažljivo pristupiti korištenju datih informacija, imajući u vidu određene specifične razlike vježbača i situacija na slikama. BTC Džemo

18.11.2011.

Brinete li o svojim zglobovima?

Ne morate se baviti teškom fizičkom aktivnošću ili pak doživjeti neku nezgodu da biste osjećali bolove u zglobovima. Svakim danom obično kretanje troši naše zglobove. Prije ili kasnije svako od nas osjeti pomenute probleme. Počnimo brinuti o našim koljenima, laktovima, ramenima, kičmi i ostalim zglobovima na vrijeme. Svakim našim pokretom vrši se pritisak i šteta po nase zglobove. Sa godinama također slabi mogućnost organizma za oporavak vezivnog tkiva u našim zglobovima te su bolovi sve prisutniji. Međutim kako mi možemo pomoći? Mlađim uzrastima se preporučuju aktivnosti na mekanim podlogama (strunjačama, spužvama i sl...). Ovaj vid kretanja dovodi zglobove u različite manje prirodne položaje te naši zglobovi pomoću mehanizma adaptacije postaju sve jaši i spremniji za poduhvate koji nas čekaju kasnije u zivotu. Put do jačih zglobova također ide i kroz našu ishranu. Nutrijente koje ćemo preporučiti ćemo podijeliti u dvije grupe, a to su prirodne hranjive supstance i vještački dobiveni dodaci ishrani. Predstavnici prve grupe su definitivno riblje ulje (omega 3) i cimet. Tri kašike ribljeg ulja dnevno, ne samo da će čuvati nase zlobove nego će u mnogo čemu pomoći našem organizmu. O cimetu smo pisali u jednom od prethodnih članaka. Drugu grupu čine sljedeće supstance: Glukozamin sulfat, hondritin, MSM i SAM. Prva dva spoja su sastavni dio nase hrskavice te sva istraživanja pokazuju na povećan oporavak i jačanje zglobova pri upotrebi ovih dodataka. Preporučene količine iznose po 1500mg glukozamina i 1200mg hondroitina. Još bolji efekti se dobiju ako oba dodatka kombinujemo zajedno samo u različito vrijeme dana. MSM se često koristi u kombinaciji sa glukozaminom i hondritinom kao kompletna i veoma dobra podrška zglobovima i tetivama te zbog toga možete vidjeti suplemente u ovoj trostrukoj kombinaciji. Na tržištu se nedavno pojavio novi proizvod. Rijec je o s-adenosilmetioninu (SAM). To je jedna sasvim druga vrsta dodatka koji pokazuje odlične rezultate kod oporavka hrskavice te otklanjanja bolova u zglobovima. Prvenstveno se koristi za liječenje artirtisa. S obzirom na cijenu te način upotrebe nije baš rasprostranjen na našem tržistu. Sportista ili pak radnik u kancelariji pocnite misliti na vase zgloboce. Na VRIJEME :) BTC Džemo

09.11.2011.

9 načina da smanjite šećer

Svi znamo koliko je bitno da smanjimo unos šećera iz zdravstvenih, ali i estetskih razloga. Današnja ishrana je uveliko bazirana na ugljikohidratima i to u mjeri većoj nego ikada do sad. Isto tako nikada nije bio veći problem sa viškom težine i srčanim i drugim oboljenjima. Evo par načina kako da smanjite unos šećera... 1. Nemojte ga dodavati u hranu. Ovo je najlakši i osnovni način da trenutno smanjite količinu šećera koju jedete. Obratite pažnju na čaj i kafu. 2. Nemojte da Vas zavaraju zamke zdravog šećera. Obični šećer, smeđi šećer sve je to isto, čak i ponekad je smeđi lošiji izbor. 3. Potrudite se da eliminišete rafinisane ugljikohidrate. Većina njih - hljebovi, peciva, paste su puni brašna i drugih sastojaka koji se u tijelu pretvaraju u šećer skoro brzo kao i čista glukoza. Ukratko sve to se deponuje u mast. 4. Čuvajte se namirnica sa naznakom Nisko masno ili besmasno. Te namirnice su uglavnom sačinjene od ugljikohidrata, tako da od besmasnog, ipak se lako postane mastan. 5. Kada se podmirite, neka korpa bude što šarenija. Naravno, ovo se odnosi na voće i povrće, a ne na kolače i slatkiše raznih boja. 6. Postanite detektiv za hranu. Čitajte sta piše na pozadini u sastojcima, kako biste tačno znali gdje ima šećera i koliko, iznenadili biste se koliko šećera kriju određene namirnice. 7. Izbjegavajte umjetne zaslađivače. Efekat im je sličan kao i običnim šećerima, a povećavaju želju za daljnjim konzumiranjem slatkog. Posebno ukoliko konzumirate puno šećera, pa pokušate da zamijenite sa umjetnim, efekat je veoma loš, jer tijelo se adaptira na potrebu za inzulinom te registruje slatko iz zaslađivača i luči inzulin kao da je pravi šećer. 8. Ne pretjerujte sa voćem. Voće sadrži šećer koji ako pretjerate (jedete pola, ili kilu nekog) ima veliku količinu šećera. To ne znači da trebate izbjegavati voće, već samo kontrolisati količinu. 9. Skroz se odreknite sokova. Sokovi su čisti šećer i voda, ili čak u jos goroj varijanti šećer i umjetni zaslađivači. BTC Džemo

04.11.2011.

Omastiti brk, ili ne?

Cjelokupna priča o mastima je toliko opširna da ne znam gdje da počnem. Možda je u startu najbitnije naglasiti da su informacije koje vam se serviraju uveliko, ili pogrešne, ili bar pogrešno protumačene. U narednoj seriji članaka o mastima pokušat ću objasniti koje su to prednosti i mane te koje su kvalitetne a koje nisu. Masno – belaj!! Ili možda ne? Prvenstveno ova asocijacija pri spomenu masti je toliko utemeljena u velikoj većini populacije da je to nevjerovatno. Shvatite jednu fundamentalnu činjenicu: Mast je ZDRAVA za vas. Ustvari toliko je dobra, da kada je ne bi konzumirali, jednostavno bi preminuli. Naravno, ovo ne znači da treba jesti bilo šta masno, već je potrebno napraviti prave izbore. Razmislite samo o jednoj opće poznatoj činjenici iz osnova biohemije i ishrane: postoje ESENCIJALNE aminokiseline i ESENCIJALNE MASTI. Šta to znači esencijalne? Ukratko, organizam ne može da ih proizvede sam i da bi preživio moraju se unijeti putem ishrane. U našem slučaju bitne su masne kiseline. Dakle, masti su ne samo dobre, već i bitne za dobro zdravlje. Koje masti su dobre za nas? Masti ćemo podijeliti u tri osnovne skupine, a to su: zasićene masne kiseline, mononezasićene, i polinezasićene masne kiseline. Generalno govoreći svaka od ovih grupa masti je dobra za Vas. Dobre su polinezasićene (sa akcentom na omega 3 mastima), mononezasićene (npr maslinovo ulje) i zasićene (iz mesa, ili prirodnog domaćeg putera). Pojedinačno ćemo pričati o svakoj, ali sada nam je bitno koliko kojih se treba konzumirati. Kako rasporediti masti u ishrani... Nama je bitno shvatiti da koliko god masti konzumirali, bitan je omjer navedenih masti. Idealni omjer prema određenim autoritetima iz oblasti istraživanja masti je 1:1:1, dakle od ukupnog unosa masti, nezasićene masti bi trebale biti 1/3, mononezasićene 1/3 i polinezasićene 1/3. Problem se javlja u modernoj ishrani koja ima drastično poremećene odnose unosa masti. Ljudi danas konzumiraju preko 70% dnevnih masti u vidu polinezasićenih masti (uglavnom u Americi), a čak postoje i podaci koji govore da ljudi konzumiraju i do 30% UKUPNIH dnevnih kalorija iz polinezasićenih masti. Dakle, podjednako je važno konzumirati omege 3,6,9, maslinovo ulje i mast iz crvenog mesa. O mastima ćemo više u nastavku priče… Budite u toku…. BTC Džemo

30.10.2011.

Veći mišići uz metod opadajućih serija

Vrijeme je da malo pišemo o naprednom treningu. U ovom članku ćemo obraditi metodu mehaničkih opadajućih serija. Odmah je bitno naglasiti da je ovaj metod za malo iskusnije vježbace (bar 1-2 godine redovnog intenzivnog treninga). Vjerovatno ste vidjeli par puta u fitness centru da neko izvodi neku verziju ove metode, a sada možete imati i uvidu to kako to funkcioniše i kako da koristite u Vašem programu. Šta su mehaničke opadajuće serije? Ovo je metod koji pruža mogućnost opterećivanja mišića preko granice otkaza, dakle, kada Vaši mišići otkažu na određenom broju ponavljanja, Vi nastavite da ga opterećujete. Kako sad to? Uzećemo za primjer da radimo neku kompleksnu vježbu kao veslanje sa dvoručnim tegom (šipkom i tegovima) i za primjer, recimo da radimo 10 ponavljanja sa 80kg i na 10tom ponavljanju ne možemo više. Čim spustimo teg, odmah skinemo ploče sa šipke i spustimo težinu na 70kg i nastavljamo raditi još nekoliko ponavljanja, kada ne možemo više, spuštamo i skidamo dalje na 60kg i radimo još dok ne otkažemo i tako se spuštamo određen broj opadanja. Kako i koliko ih koristiti? Ovako možemo nastavljati dok ne dodemo do šipke, u zavisnosti koliko si volite nanijeti boli, jer ovaj metod je mnogo težak, jer ce Vam goriti mišići kao nikad prije. Generalno se treba držati 3-6 opadanja, u ovisnosti koliko ste psihološki čvrsti da izdržite bol. Bitno je naglasiti da se ne radi preko 2-3 serije opadajućeg karaktera po mišičnoj grupi, jer sve preko bi bilo kontra produktivno. Isto tako nemojte preko 2-3 sedmice za redom koristiti ovu tehniku na isti mišić, da ne bi došlo do pretreniranosti i opadanja rezultata, već pravite pauze od 1-2 sedmice minimalno. U ovom slučaju vrijedi ona uzrečica ¨dont try this at home˝ i nikako sami, radite zajedno sa partnerom. Kako još koristiti ovaj metod? Još jedan način korištenja ovog metoda je ako radite sa bučicama, da poredate bučice po veličini, 3-6 parova i radite sa najtežim (Vaša regularna težina kojom bi radili) i onda kada ne možete više, ostavite taj par i uzmete manji par i odmah nastavljate raditi dok možete. Nemojte se birnuti za te suze koje budu tekle, prekrit ce ih znoj sa čela :) . BTC preporučuje da ovaj metod koristite za jednu mišičnu grupu koju želite naglasiti da brže raste. U treningu koristite ovo kao kraj vježbi za dati mišić, znači sa ovim završite naprimjer leđa i komotno možete kući spavati, ili skupiti se pod deku i plakati da niko ne vidi. BTC Džemo

24.10.2011.

8 čestih grešaka u ishrani

Čak i ljudi koji kontrolišu svoju ishranu eventualno prave neke greške, a da i sami nisu svjesni tih grešaka. Kada imate ordređeni cilj koji želite postići ishranom i treningom, onda Vam je bitno da pravite što manje grešaka, da bi prije i kvalitetnije ostvarili Vaš cilj. U daljnjem tekstu pročitajte 8 čestih grešaka koje Vam mogu stajati na putu ostvarenja ciljeva. 1. Striktna ishrana 356 dana u godini... Oni najuporniji koji se drže određenog režima ishrane non stop iz dana u dan, veoma brzo će uvidjeti da je takav način ishrane, ne samo nemoguć, već i neproduktivan. Prvenstveno je psihološki zahtjevan, ali i fizioloski tijelu treba malo nagrade i opuštanja. Zato se, ukoliko pratite određeni režim ishrane, preporučuju svakih 7-10 dana po jedan obrok hrane koju najviše volite. Tijelo se lako adaptira na sve, tako i na ishranu, pa je zbog toga bitno ubaciti malo varijacije koja će mu pomoći da održava pozitivne rezultate. 2. Nagli porast mišićne mase. Kada je cilj porast mišićne mase, bitno je shvatiti da je fiziološka granica porasta mišića otprilike pola (0,5) kg sedmično (u najboljem slučaju). Sve preko toga je neka druga masa, voda, mast... Nemojte težiti naglom porastu mase i u skladu sa tim više trenirati i jesti, jer veoma lako završite kao prosječan ¨bilder¨ (nabildanog stomaka). Naravno, u slučaju kada se koriste steroidi i druga nedozvoljena sredstva, onda je moguć drastično veći porast mišića. 3. Ne jesti dovoljno. S druge strane oni koji žele porast mišićne mase i snage potrebno je da unosite dovoljno i kalorija. Veoma je bitno shvatiti da moramo unijeti dovoljno i čak više kalorija nego što trošimo, što često podrazumijeva jedenje većih količina hrane nego što smo navikli. Ukoliko jedete i trenirate redovno i kvalitetno, a ne rastete, onda je veoma vjerovatno da trebate još koji odrezak. 4. Misliti da je mast loša. Veoma je bitno naglasiti da masti nisu loše kao što smo naučeni, već su od ključnog značaja za zdravu ishranu i za postizanje tjelesnih i zdravstvenih ciljeva. Ovo ne znači da trebate jesti čvarke i slaninu, već odabrati kvalitetne i zdrave opcije tipa maslinovog ulja, omega 3 i masti iz kvalitetnog crvenog mesa. Masti trebaju da su izmedju 20-30% dnevnog unosa kalorija u pravilnom omjeru zasićenih masti, mononezasićenih i polinezasićenih 1:1:1. 5. Fokusirati se isključivo na trening. Ovo bi trebalo svima biti poznato, da je nemoguće treningom nadoknaditi lošu ishranu. Ako se loše hranite, ne postoji trening koji će Vam pomoći. 6. Koristenje nečiji plan ishrane, samo zato jer radi na njemu. Veoma česta pojava je da ljudi koriste upute za ishranu koje je neko već koristio. Takav pristup može dati rezultate, ali često se taj scenario ne desi. Upravo zbog toga se svakom čovjeku pristupa individualno kada je riječ o ishrani. 7. Jesti premalo kada je cilj smršati. Kada je cilj mršanje i oblikovanje tijela, bitno je ne smanjiti unos hrane u prevelikoj mjeri, jer će se tada stvoriti suprotan efekat, tako da se preporučuju manje redukcije kalorija i bolji odabir namirnica za stabilne i kvalitetne rezultate. 8. Zamjeniti suplementima pravu hranu. Činjenica je da su suplementi odličan dodatak ishrani, ali ljudi se lako zanesu i počnu da koriste dodatke ishrani kao najveći dio dnevne ishrane. Bitno je naglasiti da su oni upravo to, dodatak, te da se nikakvim suplementima ne može nadomjestiti prava hrana. Dakle, za najbolje rezultate potrebno je jesti pravu hranu i nadopuniti ishranu pravim suplementima. Nadam se da Vam je ovih par savjeta pomoglo, ako imate kakvih pitanja, slobodno kontaktirajte na mail, ili na FB stranici . BTCFitness. BTC Džemo

19.10.2011.

Najefektivnije metode treninga za mršanje

Svi mi imamo predstavu kako je najbolje i najlakše smršati. Zaustavite bilo koga na ulici i svi će imati odgovor na pitanje kako je najbolje smršati. Međutim, s obzirom da je danas dostupna ogromna količina informacija u vezi sa ovim pitanjem, od kojih su 90% nedovoljne, netačne i neefikasne. U ovom članku ćemo pričati metodama treninga koje su najefikasnije za mršanje, te o tome kako se tijelo adaptira na mršanje isto kao i što se može adaptirati na debljanje. Koje su to metode mršanja? Zasigurno najpopularnije metode u našem okruženju su trčanje, fitness, aerobik, bicikl, role, plivanje itd. Sve ove aktivnosti su ustvari najvećim dijelom, ako ne i u potpunosti, metode aerobnog treninga. Ovo su svjetski popularne metode i aktivnosti, koje donose, ili ne donose rezultate, zavisno od drugih faktora. Aerobni metod je baziran na aktivnosti laganijeg intenziteteta sa srednjim, ili dugim trajanjem rada, što je obično između 1-3h. Pored ovih metoda, postoji i metod visokointenzivnog intervalnog treninga, popularnog kao HIIT (High Intensity Interval Training). Prilično rijedak metod na našim prostorima i veoma rijetko ćete vidjeti da se izvodi u svrhu mršanja. U principu, metod se ogleda u naizmjeničnim vremenskim intervalima rada na visokom intenzitetu, sa intervalima rada na niskom intenzitetu (tipa sprint naizmjenično sa joggingom). Visok intenzitet rada sa srednjim do kraćim trajanjem 10-20 minuta. Kružni metod rada (circuit training) je nedvojbeno jedan od najefektivnijih metoda treninga za mršanje. U principu metod se sastoji iz srednje do visoko intenzivnog rada u trajanju od 10-50 minuta. Trening je koncipiran kao nekoliko vježbi poredanih jedna za drugom, koje se izvode određenim redom. Po završetku svih zadanih vježbi završen je jedan krug rada iz toga i proizilazi izraz kružni (circuit) trening. Rad se može podijeliti po vremenu trajanja, broju ponavljanja, ili na neki drugi način te se manipulacijom faktora postići željeni efekt. Postoji još metoda treninga za mršanje, ali o tome ćemo možda nekom drugom prilikom. Zasad je bitno shvatiti da svaki metod treninga donosi rezultate, ali opseg tih rezultata je različit, tj neki su efikasniji od drugih. To naravno ne znači da je neki metod loš, ili neefikasan, samo da postoji bolji, ili bolja kombinacija metoda. Kao što svi znate, nijedan ovaj metod Vam neće raditi ukoliko Vam ishrana nije na mjestu. Dakle, ukoliko želite rezultate, izaberite metod, sredite ishranu i naravno, pokrenite se trenirajte u kontinuitetu i to je to. BTC Džemo

16.10.2011.

KAko ustvari topimo mast?

Četvrti dio serijala o adaptaciji je priča o redukciji masti. U prethodnim člancima smo obradili adaptaciju uopšte, zatim hipertrofiju i snagu. Redukcija masti je vjerovatno najtraženiji proizvod u fitness industriji, ali i jedan od težih za izvesti sa velikom količinom informacija koje su pogrešne i kontradiktorne. Zašto komplikovano? Komplikacija u pogledu topljenja masti proizilazi iz više faktora, ponajmanje je to sami proces topljenja masti, a ponajviše je to more konfliktnih, netačnih i iskrivljenih informacija koje kruže u medijima. Čitav proces redukcije masti se može svesti na tri oblasti: ishrana, trening i suplementacija. Međutim, sve tri navedene oblasti su obimno istražene, naučno i u praksi, sa ogromnim brojem informacija, od kojih je veliki dio nekorisnih i čak štetnih. Pored informacija pristup apliciranju ovih procesa, veoma često, nema logičnu i fiziolosku osnovu. Zaključci se izvode bez osvrta na osnovne principe na kojima funkcioniše ljudsko tijelo. Kako redukcija? Redukcija masti je fiziološki u osnovi prilično jednostavna, međutim postoji dosta faktora na koje treba obratiti paznju, jer je moderni stil života prepun različitih faktora koji mogu uticati na otežavanje ovog procesa, u ovisnosti od njihove kombinacije. Kada govorimo o treningu za redukciju masti, različite vrste treninga mogu uticati na redukciju masti, neki malo više, neki malo manje. Trening je u direktnoj korelaciji sa ishranom, dakle ne postoji trening koji će napraviti rezultate bez pravilne ishrane i to uglavnom svi dosad znaju. Ishrana za redukciju masti treba da je u principu izbalansirana u osnovnim makronutrijentima i pravilno raspoređena u odnosu na trening. Samo na ovaj način možemo dobiti značajne rezultate, jer ova dva faktora djeluju u sinergiji, tj pojačavaju dejstvo kada su oboje kombinovani. Bitno je da je ishrana prilagođena pojedincu u odnosu na njegov metabolizam i njegove dnevne obaveze i trening. Nije više bitno koliko jedeš, već šta jedeš i kako je to jelo rasporešeno u toku dana. Nebrojeno mnogo primjera iz prakse dokazuje ovu tezu, ljudi jedu po jedan obrok dnevno, a imaju značajan višak kliograma, dakle manje nije uvijek riješenje. Kada se ova dva faktora ishrana i trening dovedu, kako kažu pod konac, onda se može pričati o suplementaciji. Ovaj treći faktor ima odlične rezultate ako se koristi kao nadopuna ishrani i treningu. Suplementacija donosi neke rezultate i bez prva dva, ali to je sve beznačajno bez dobre osnove. Šta činiti? Konkretno, veoma je teško reći ljudima jedi ovako, ili jedi onako, dok se ne upoznate sa njegovim prehrambenim i životnim navikama. Svako može pronaći program ishrane na internetu, ili dobiti od prijatelja, ali koliko je koristan drugoj osobi je veoma upitno. Iz tog razloga prije davanja konkretnih uputa za ishranu BTC praktikuje detaljnu analizu prehrambenih i životnih navika osobe te upoznavanje sa osobom, kako bi dizajnirali najefektivniji program ishrane. Što se tiče najboljeg savjeta pokušajte da se držite podalje od namirnica koje Vaša nana ne poznaje kao hranu. BTC Džemo

12.10.2011.

Istina o istraživanjima

Najnovija istraživanja engleskih naučnika su dokazala da ako popijete dvije doze Acai soka dnevno izvanredna stvar se desi u Vašem organizmu. Dokazano je da samo mala količina ovog čudesnog soka smanjuje mogućnost od srčanog udara za 100%. Mediji su puni ovakvih i sličnih članaka koji obećavaju mnogo, ali ustvari pozadina stvari je malo drugačija. Informacije koje pročitate iz nekog izvora, a odnose se na istraživanja bilo koje prirode su tačne, jer se ne mogu objaviti javno bez kontrolisanja ispravnosti, tj ne mogu Vam lagati o rezultatima. Ali mogu nešto drugo... Ovdje nastupa prava prevara i manipulacija statistikom i rezultatima istraživanja. To je ustvari veoma jednostavno, recimo da se istražuje smanjenje šanse za srčani udar. Sada nastupa određeni lijek, hrana, ili postupak koji se istražuje i aplikacijom istog stvarno dolazi do poboljšanja. Standardna šansa za srčani udar je naprimjer 1%, nakon upotrebe lijeka koji se istražuje sada je 0,7%. U principu to poboljšanje je neprimjetno, ali rezultati istraživanja kažu da taj lijek smanjuje šansu za srčani udar za NEVJEROVATNIH 30%!! Matematicki to je tačno, međutim to je dizajnirano da se manipuliše ljudima na pogrešan način. Naravno uopšte ne treba spominjati da farmaceutski i prehrambeni lobi finansira sva ta istraživanja. Istina, ne mogu lagati o rezultatima, ali mogu na mnogo načina manipulisati brojkama i parametrima. Evo još jedan primjer manipulacije parametrima. Istraživanje je za recimo novi dodatak ishrani koji pomaže u topljenju masnih naslaga. Istraživanje vršeno na 50 odraslih osoba koje su u roku od mjesec dana u prosjeku izgubili po 6 kg. Naravno, ovaj podatak je dovoljan da se odlučimo probati proizvod, međutim neke stvari se tu ne spominju. Istraživanje se ustvari vršilo na 50 odraslih NEAKTIVNIH osoba sa u prosjeku 50 kg masnih naslaga, UZ PROGRAMIRAN TRENING 3 puta sedmično. Ove osobe bi izgubil toliko kilograma da su 2 puta dnevno išli do granapa i pojeli 3 baklave umjesto 5 dnevno. Dakle, veoma je bitno da shvatite da sve što pročitate nije u stvari tačno kao što se tvrdi. Ovo su samo neki primjeri manipulacije istraživanja i tumačenja rezultata istih. Slijedeći put malo sjedite i razmislite o svemu što pročitate, iz malo objektivnijeg i realnijeg ugla i bacite se u istraživanje. Ukoliko tvrdnje istraživanja zvuče predobro da bi bile istinite, one vjerovatno i nisu. BTC ce se truditi da vam efikasno razdvoji kvalitetne informacije od dezinformacija i da Vam da osnovne smjernice o tome kako da učinite Vas i Vaše najmilije zdravijim i aktivnijim. BTC Džemo


Noviji postovi | Stariji postovi

Ishrana, trening i zdravlje, bez shuplje...
<< 04/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930